Na cyklistické preteky Okolo Slovenska sa prihlásilo 138 jazdcov

29.05.2014 Bratislava

Bratislava 29. mája (TASR) - Na 58. ročníku pretekov Okolo Slovenska (3.-7. júna), ktoré sú zaradené aj do kalendára Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI), bude štartovať 138 jazdcov z 23 tímov z Európy, Ázie a Oceánie. Slovenskú cyklistiku budú v piatich etapách so štartom v Stropkove a cieľom v Bratislave (celkovo 722,4 km) reprezentovať štyri tímy - Dukla Trenčín Trek, Epic Janom Greenway, CK Banská Bystrica a mixovaný tím Západného Slovenska pod názvom West Slovakia.

Rovnako ako vlani sa preteky uskutočnia na cestách východného, stredného i západného Slovenska. Historickú premiéru bude mať v rámci pretekov Okolo Slovenska tímová časovka na 15,4 km, ktorá bude úvodnou etapou so štartom aj cieľom v Stropkove. Hoci druhá etapa povedie, rovnako ako vlani, zo Stropkova do Liptovského Hrádku, nebudú jazdci bojovať na úplne rovnakej trati. Bude kratšia, ale zároveň to bude jediná etapa, v ktorej cyklisti absolvujú viac ako dvesto kilometrov. Tretia etapa zavedie cyklistov do Handlovej, kde bol štart i cieľ 2. etapy pretekov v roku 2011. Na jej trase cyklisti zdolajú najvyšší bod tohtoročnej trasy – sedlo Čertovica. Štvrtá etapa odštartuje v Handlovej a vyvrcholí v Leviciach.

S výnimkou úvodnej časovky to bude najkratšia etapa zo všetkých s hromadným štartom v 58. ročníku. Štyri vrchárske prémie na jej trase zrejme rozohrajú ešte zaujímavú partiu o tričko najlepšieho vrchára. Piata etapa totiž už bude bez kopcov. Viac ako 178 km však môže ponúknuť aj tak rad možností na dramatické súboje, ak už skôr nebude rozhodnuté.

"Ideme v tradícii piatich etáp, tento model sa nám osvedčil. Súťažný týždeň, ktorý má model utorok - sobota, vyhovuje nielen nám, ale aj väčšine tímov. Tie sa chcú totiž potom presunúť po Európe na ďalšie preteky. Začíname v Stropkove, chceme ukázať východ Slovenska, Tatry a končíme v hlavnom meste. V podstate kopírujeme preteky Tour de France, ktoré majú dojazd tradične v Paríži. Bratislavu ako cieľ sme však zvolili aj z logistických dôvodov, pretože tímy majú odtiaľ ľahšie letecké spojenie," povedal Peter Prívara, generálny riaditeľ pretekov Okolo Slovenska a prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC).

Aktraktívna tímová časovka

"V doterajšej histórii sme mali na úvod prológ, časovku do kopca, ale tímová časovka tu ešte nebola. Je to divácky atraktívne, ale organizačne náročné, pretože v Stropkove bude treba celý okruh z bezpečnostných dôvodov uzavrieť. Finiš v záverečnej etape bude v Bratislave pri Národnom divadle, ale smerom k mostu Apollo. Verím, že zo slovenských tímov prehovoria do konečného poradia jazdci z Dukly Trenčín, ktorí by mohli vyhrať aspoň jednu etapu."

Na pretekoch Okolo Slovenka sa predstavia tímy z osemnástich krajín, ale záujem o aktuálny ročník prejavili aj ďalšie cyklistické stajne. "Máme toľko záujemcov, že ešte ďalších desať tímov by sme mohli zaregistrovať. My sme však už plní. V pelotóne máme okrem kvalitných jazdcov aj niekoľko cyklistov z exotických krajín z takmer všetkých kontinentov. Na druhej strane, nebudeme mať z Afriky cyklistu, ale tento kontinent bude mať svojho zástupcu v osobe rozhodcu Craiga Hawtreyho z Juhoafrickej republiky. Slovensko bude mať na štarte celkovo 25 jazdcov," povedal riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič.

Predohrou dojazdu záverečnej etapy z Levíc do Bratislavy bude aj premiérový ročník podujatia "Energia na kolesách – Okolo Slovenska pre všetkých". Masové podujatie pre cyklistov každého veku povedie po trase z Gabčíkova do Bratislavy.

Etapový program 58. ročníka pretekov Okolo Slovenska:

3.6. - 1. etapa: Stropkov - Stropkov (tímová časovka na 15,4 km)
4.6. - 2. etapa: Stropkov - Liptovský Hrádok (200,6 km)
5.6. - 3. etapa: Liptovský Hrádok - Handlová (173,8 km)
6.6. - 4. etapa: Handlová - Levice (154,0 km)
7.6. - 5. etapa: Levice – Bratislava (178,6 km)

Zoznam zúčastnených tímov na 58. ročníku Okolo Slovenska:

Etixx (ČR), Dukla Trenčín Trek (SR), Epic Janom Greenway (SR), CK Banská Bystrica (SR), West Slovakia (SR), Adria Mobil (Slovin.), Meridiania Kamen Team (Chorv.), MG Kvis - Willier (Tal.), Lotto Belisol U23 (Belg.), Rietumu - Delfin (Lot.), Metec - TKH Continental (Hol.), Itera - Kaťuša (Rus.), Continental Team Astana (Kaz.), Amplatz - BMC (Rak.), Team Gourmetfein Simplon Wels (Rak.), Bauknecht - Author (ČR), Team Designa Kokken-Knudsgaard (Dán.), Utensilnord (Maď.), Froy - Bianchi (Nór.), CCC Cycling Team (Brunej), BDC Marcpol (Poľ.), Synergy Baku Cycling Project (Ír.), Kolss Cycling Team (Ukr.).

Zaujímavosti z 58-ročnej histórie pretekov Okolo Slovenska:

/zdroj: www.okoloslovenska.com/

- Prvý ročník odštartoval 19. júna 1954 v Bratislave a mal sedem etáp. V úvodnom ročníku nastúpilo na štart 78 pretekárov len z vtedajšieho Československa, zakrátko sa stali preteky medzinárodnými.

- Zahraniční cyklisti pricestovali na štart Okolo Slovenska prvý raz v roku 1956 a hneď víťazom 3. ročníka sa stal Talian Cestari. Na slovenských cestách však štartovali napríklad aj reprezentanti Číny, Kolumbie, Austrálie i mnohých ďalších cyklisticky vyspelých krajín.

- Prvé ročníky pretekov Okolo Slovenska sa viazali k záveru jari, prípadne začiatku leta, napokon sa ustálil na dlhé roky termín v prvej polovici augusta. Od roku 2011 sa preteky Okolo Slovenska vrátili na začiatok júna medzi termíny najvýznamnejších pretekov sveta - Giro d’Italia a Tour de France.

- Preteky sú v posledných rokoch zaradené v Európskom kalendári UCI v skupine pretekov 2.2. Na štarte musia byť pretekári minimálne z piatich zahraničných tímov, každý z inej krajiny. - Na preteky Okolo Slovenska prichádzajú pravidelne tímy z Belgicka, Holandska, Talianska, Nórska, Ruska, Estónska, Lotyšska, Grécka i ďalších vzdialenejších krajín. V roku 2009 napríklad pricestovali na preteky mladí reprezentanti Austrálie.

- Úvod pretekov 55. ročníka v Nitre sledoval aj generálny riaditeľ Giro d'Italia Angelo Zomegnan. Ten bol po Christianovi Prudhommovi, riaditeľovi Tour de France, už druhým z trojice šéfov najvýznamnejších etapových pretekov na svete, ktorý zavítal na preteky Okolo Slovenska v záujme o užšiu spoluprácu.

- Po oficiálnych stretnutiach je totiž plánovaný štart Giro d’Italia na Slovensku, ktorý je podporovaný nielen zo strany manažmentu Giro d’Italia, ale aj predstaviteľov vlády Slovenskej Republiky.
 

Vyberte región